TEKNISKA REKOMENDATIONER

Tekniska rekommendationer

Här listar vi de tekniska rekommendationer som gäller för FRENDA journal och FRENDA Röntgen

Dator

Operativsystem: Windows 10 eller högre. Notera att det är mycket viktigt att du kontinuerligt uppdaterar din dator med säkerhetsuppdateringar, ta kontakt med din lokala tekniker fär att säkerställa detta.
Processor: i3 (generation 8 eller uppåt, alltså 4 kärnor) eller motsvarande/bättre
RAM-minne: 8GB eller mer
Datorskärm: 23″ skärm (eller större) samt minsta upplösning 1920-1080. För optimal upplevelse rekommenderas en bildskärm av bättre kvalitet med en så kallad IPS, PVA paneltyp istället för TN. Ju större/bättre skärm desto bättre blir upplevelsen.

Internet

Internethastighet: Beroende på antalet samtidiga inloggade användare är rekommendationen:

  • 1-4 personer 5/5 Mbit/s
  • 5-10 personer 10/10 Mbit/s
  • 10 eller fler personer 100/100 Mbit/s

FRENDA Journal och FRENDA Röntgen är webbaserade lösningar och kommer att ladda fortare desto bättre internethastighet du har. Vi rekommenderar fiber och kabelansluten uppkoppling.

Inloggning

Generell info:
För att logga in i FRENDA behöver du ett SITHS-kort och ditt personliga lösenord. Kort och koder administreras normalt sett av ditt HSA-ombud och dess samarbetspartners. Du kan även använda BankID
Inloggningskort: I samband med din uppstart av FRENDA får du instruktioner för hur du beställer och aktiverar ditt kort.
Kortläsare: Kortläsare går att införskaffa från din IT-leverantör. Vi rekommenderar kortläsare från Omnikey
BankID: I samband med din uppstart av FRENDA får du instruktioner för hur du beställer och aktiverar BandID

Betalterminal​

Betalterminal: För kassakoppling så stödjer FRENDA terminaler från Nets och Bambora (iCT250, IPP350 samt Lane3000). Obs! Om du är Praktikertjänst finns bara Bambora som val då bara denna är upphandlad av Praktikertjänst
Kvittoskrivare: Samtliga kvittoskrivare som kopplas till datorn fungerar med FRENDA. Vi rekommenderar Epson, Star och Citizen.

icon-name

Röntgen

Vi rekommenderar att man använder FRENDA Röntgen tillsammans med FRENDA Journal. Utöver detta går det dock att koppla sitt nuvarande röntgensystem till FRENDA Journal.
Övergripande instruktioner: För att öppna ditt röntgensystem från FRENDA behöver du:

  1. Ha tillgång till inloggningskort för någon användare på mottagningen
  2. Ta kontakt med röntgenleverantören för att avgöra om någon särskild inställning eller konvertering behöver göras. Gör detta i god tid!
  3. Logga in i FRENDA. Klicka på inställningar, kostnadställe, externa program och välj program. Fyll i sökväg och argument. Vidare instruktioner och argument för respektive röntgensystem finns här

Röststyrning

Hörlurar:
Samtliga hörlurar som kopplas till datorn och har en mikrofon fungerar. Vi rekommenderar Jabra Evolve 65 UC mono då de har brusreducering, är trådlösa och har testats med vår röststyrning.