Sök
Stäng denna sökruta.

TEKNISKA REKOMENDATIONER

Tekniska rekommendationer

Här listar vi de tekniska rekommendationer som gäller för Frenda journal och Frenda Röntgen

Dator

Operativsystem: Windows 10 eller högre. Notera att det är mycket viktigt att du kontinuerligt uppdaterar din dator med säkerhetsuppdateringar, ta kontakt med din lokala tekniker fär att säkerställa detta.
Processor: i3 (generation 8 eller uppåt, alltså 4 kärnor) eller motsvarande/bättre
RAM-minne: 8GB eller mer
Datorskärm: 23″ skärm (eller större) samt minsta upplösning 1920-1080. För optimal upplevelse rekommenderas en bildskärm av bättre kvalitet med en så kallad IPS, PVA paneltyp istället för TN. Ju större/bättre skärm desto bättre blir upplevelsen.

Internet

Internethastighet: Beroende på antalet samtidiga inloggade användare är rekommendationen:

  • 1-4 personer 5/5 Mbit/s
  • 5-10 personer 10/10 Mbit/s
  • 10 eller fler personer 100/100 Mbit/s

Frenda Journal och Frenda Röntgen är webbaserade lösningar och kommer att ladda fortare desto bättre internethastighet du har. Vi rekommenderar fiber och kabelansluten uppkoppling.

Inloggning

Generell info:
För att logga in i Frenda behöver du ett SITHS-kort och ditt personliga lösenord. Kort och koder administreras normalt sett av ditt HSA-ombud och dess samarbetspartners. Du kan även använda BankID
Inloggningskort: I samband med din uppstart av Frenda får du instruktioner för hur du beställer och aktiverar ditt kort.
Kortläsare: Kortläsare går att införskaffa från din IT-leverantör. Vi rekommenderar kortläsare från Omnikey
BankID: I samband med din uppstart av Frenda får du instruktioner för hur du beställer och aktiverar BandID

Betalterminal​

Betalterminal:För kassakopplad betalterminal från Nets och Worldline gäller modell Lane3000 ansluten med ethernetkabel. Tillhör du en vårdgivarorganisation? Säkerställ vilken leverantör av betalterminal som är upphandlad.

Kvittoskrivare: Samtliga kvittoskrivare som kopplas till datorn fungerar med Frenda. Vi rekommenderar Epson, Star och Citizen.

icon-name

Röntgen

Vi rekommenderar att man använder Frenda Röntgen tillsammans med Frenda Journal. Utöver detta går det dock att koppla sitt nuvarande röntgensystem till Frenda Journal.
Övergripande instruktioner: För att öppna ditt röntgensystem från Frenda behöver du:

  1. Ha tillgång till inloggningskort för någon användare på mottagningen
  2. Ta kontakt med röntgenleverantören för att avgöra om någon särskild inställning eller konvertering behöver göras. Gör detta i god tid!
  3. Logga in i Frenda. Klicka på inställningar, kostnadställe, externa program och välj program. Fyll i sökväg och argument. Vidare instruktioner och argument för respektive röntgensystem finns här

Röststyrning

Hörlurar:
Samtliga hörlurar som kopplas till datorn och har en mikrofon fungerar. Vi rekommenderar Jabra Evolve 65 UC mono då de har brusreducering, är trådlösa och har testats med vår röststyrning.